Ce este retinolul si cum poate fi folosit? Beneficiile cremei cu retinol si acid hialuronic pentru tenul tau!

Ce este retinolul si cum poate fi folosit? Beneficiile cremei cu retinol si acid hialuronic pentru tenul tau!
 Ce este Retinolul?
Retinolul, o forma de vitamina A, este un ingredient adaugat la cremele, lotiunile si serurile pentru piele. Are efecte anti-imbatranire si poate ajuta la eliminarea acneei. Produsele care contin retinol sunt disponibile pe scara larga fara prescriptie medicala, iar concentratii mai mari de retinoizi sunt disponibile pe baza de reteta.
Retinolul este o forma de vitamina A cu multe utilizari in ingrijirea pielii. Este folosit pentru a trata acneea si are efecte anti-imbatranire. Puteti cumpara retinol fara prescriptie medicala (fara prescriptie medicala) sau puteti vizita medicul dumneavoastra pentru a discuta cum s-ar putea integra cel mai bine retinolul in rutina dumneavoastra de ingrijire a pielii. 
Retinolul este un tratament topic, ceea ce inseamna ca il aplicati deasupra pielii.

Ce face retinolul pentru pielea ta?
Retinolul creste productia de celule ale pielii (proliferarea). Ajuta la desfundarea porilor. De asemenea, retinolul va exfoliaza pielea si creste productia de colagen, ceea ce poate reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor, oferind pielii un aspect mai proaspat si plin.

Care sunt diferitele tipuri de produse cu retinol?
Medicamentele pe care le puneti pe piele se numesc „topice”. Exista multe produse topice retinoide disponibile, inclusiv:

Adapalene -  Alitretinoina - Bexaroten - Tazaroten -Tretinoin 

In cat timp actioneaza retinolul ?
Retinolul incepe sa actioneze in celulele dvs. imediat, dar va dura cateva saptamani pana cand veti observa o imbunatatire a aspectului si a senzatiei pielii. De fapt, starea pielii tale poate parea mai proasta la inceput pe masura ce te adaptezi la noul regim.

Ce trateaza retinolul?
Mai multe produse cu retinol eliberate fara prescriptie medicala sunt comercializate pentru a imbunatati aspectul pielii tale. Studiile arata ca retinoizii topici pot ajuta la tratarea cicatricilor si a vergeturilor de acnee. Retinolul are si efecte anti-imbatranire. Mai exact, retinolul este bun pentru urmatoarele afectiuni:

Retinol pentru acnee
Acneea este o afectiune comuna a pielii. Cand porii tai sunt blocati cu celule moarte ale pielii si/sau uleiuri, poti dezvolta puncte negre, puncte albe sau alte tipuri de cosuri. Retinolul functioneaza impotriva acneei, prevenind porii infundati. Este posibil sa vedeti in continuare cosuri in primele doua luni de tratament - pielea dvs. ar putea chiar sa arate mai rau (aceasta este uneori denumita purjare cu retinol). Dar daca ramai cu ea, vei vedea pielea mai clara.

Retinol pentru cicatricile de acnee
Cicatricile de acnee se dezvolta ca urmare a ranilor si inflamatiei. Aceste pete roz, rosii sau intunecate de pe piele pot aparea pe masura ce acneea se vindeca si pot dura cateva saptamani. In plus, strangerea sau spargerea cosurilor provoaca mai multe leziuni ale pielii si poate lasa cicatrici permanente. Tratamentele topice cu retinol pot ajuta la reducerea umflaturilor si inflamatiei care vin cu eruptiile si pot ajuta la prevenirea eruptiilor ulterioare. Dar tratamentul topic cu retinol nu functioneaza intotdeauna asupra cicatricilor severe de acnee care sunt scufundate sau ridicate.

Retinol pentru pete intunecate
Pete intunecate (hiperpigmentare) se pot dezvolta ca urmare a daunelor provocate de soare asupra pielii. Daca aveti pete maro deschis pana la inchis pe fata, maini, gat sau brate, ceea ce vedeti este o acumulare de melanina, care da culoarea pielii (pigment). Denumite si pete solare, pete de varsta si pete hepatice, aceste pete sunt nedureroase, dar daca nu va place cum arata, exista proceduri si tratamente topice care va pot ajuta. Unii oameni considera ca retinolul topic le lumineaza petele de pe piele, desi dureaza luni de zile si poate fi iritant pentru pielea ta. Este o idee buna sa consultati un dermatolog (un medic specializat in afectiuni ale pielii) daca sunteti ingrijorat de petele intunecate.

Retinol pentru pori mari
Un por este o deschidere la suprafata pielii prin care parul si uleiurile de pe corp sa treaca. Cand acesti pori devin infundati cu celule moarte ale pielii sau ulei, porii tai devin mai mari si mai vizibili. Retinolul topic trateaza porii mari prin cresterea rotatiei celulelor pielii – ceea ce face pielea mai groasa – si prevenind dezvoltarea porilor infundati.

Retinol pentru melasma
Melasma este o alta tulburare comuna a pielii care duce la pete intunecate sau pete pe zonele expuse la soare. Expunerea la lumina, caldura si anumite niveluri hormonale creste cantitatea de melanina pe care o produceti, ceea ce provoaca aceste pete plate sau asemanatoare cu pistrui, care sunt maro deschis, maro inchis sau gri-albastru. Melasma este cel mai frecvent in timpul sarcinii. Daca sunteti insarcinata, ar trebui sa discutati cu furnizorul de asistenta medicala inainte de a utiliza medicamente sau suplimente orale sau topice. Daca nu sunteti insarcinata, un retinoid local (tretinoina) poate ajuta la estomparea petelor de melasma.

Retinol pentru vergeturi
Vergeturile sunt cicatrici care se dezvolta atunci cand pielea noastra este intinsa de sarcina, cresterea in greutate, pierderea extrema in greutate sau cresterea rapida a muschilor. Aceste semne sunt roz, rosii sau violet la inceput, apoi se estompeaza treptat pana cand apar argintii sau albi. Retinolul topic poate ajuta la ca vergeturile sa fie mai putin vizibile, dar discutati cu furnizorul de asistenta medicala inainte de a le utiliza in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii.

Retinol pentru riduri
O serie de factori pot cauza ridurile pielii tale. Pe masura ce imbatranesti, celulele pielii tale se divid mai lent. Stratul mijlociu (derma) al pielii incepe sa se subtieze, devine mai greu sa retina umiditatea, iar pielea are mai putina elastina si colagen. Tretinoina si tazarotenul topici pot imbunatati aspectul liniilor fine si al ridurilor, incetinind descompunerea colagenului si facand pielea mai elastica. De obicei, este nevoie de cateva luni de utilizare topica a retinolului pentru a observa o diferenta.

Este retinolul bun pentru pielea ta?
Retinolul este un instrument puternic impotriva imbatranirii pielii si a acneei, dar nu este pentru toata lumea. Daca sunteti predispus la alergii sau aveti pielea sensibila, s-ar putea sa doriti sa incercati produse de ingrijire a pielii cu ingrediente alternative anti-imbatranire sau pentru curatarea pielii. Important este ca retinolul va face pielea mai sensibila la lumina soarelui, asa ca asigurati-va ca utilizati protectie solara si evitati soarele cat de mult puteti in timp ce utilizati produse cu retinol.
Cum folosesti retinolul?
Inainte de a utiliza un produs cu retinol pentru prima data, incercati putin pe o zona mica de piele (un test de plasture) pentru a vedea daca aveti reactii negative. Daca, dupa cateva zile, pielea nu este foarte rosie sau cu mancarimi, puteti adauga retinol la rutina de ingrijire a pielii la culcare.

Curatati-va pielea cu un produs de curatare delicat si uscati-o. Nu va frecati pielea in timp ce utilizati produse cu retinol.
Aplica retinol intr-un strat subtire pe toata fata (ai grija sa nu ajunga in gura, nas si ochi). Ar trebui sa utilizati o doza de dimensiunea unui bob de mazare. In primele doua saptamani de tratament, aplicati retinol numai o data la doua zile.
Terminati cu o crema hidratanta faciala care nu va va infunda porii (non-comedogena).
Cat de des poti folosi retinol?
Deoarece retinolul va poate irita pielea, cel mai bine este sa incepeti incet, o data la cateva zile si apoi sa cresteti treptat pana la o data sau de doua ori pe zi. La inceput, este posibil sa aveti inrosire, mancarime sau arsuri, dar aceste simptome dispar pe masura ce pielea se obisnuieste cu tratamentul.

RISCURI / BENEFICII
Care sunt beneficiile retinolului?

Retinolul are multe beneficii pentru curatarea pielii si anti-imbatranire. Retinolul creste elasticitatea pielii, incetineste productia de melanina, reduce inflamatia si previne infundarea porilor.

Care sunt efectele secundare ale retinolului?
Efectele secundare ale tratamentului topic cu retinol sunt de obicei temporare si includ:

Piele uscata, iritata.
Mancarime sau arsura.
Inrosire, descuamare, descuamare sau solz.
Arsuri solare.
Aceste reactii adverse ar trebui sa dispara treptat pe masura ce pielea ta se obisnuieste cu noul tratament.

Cum poti gestiona efectele secundare ale retinolului?

Facand mici ajustari la rutina de ingrijire a pielii, poate ajuta la reducerea roseata si iritatie care pot aparea odata cu utilizarea retinolului. Ar putea ajuta sa:
Utilizati un singur produs cu retinol o data.
Utilizati retinol o data la doua zile, mai degraba decat in fiecare zi.
Asteptati 30 de minute dupa ce va spalati fata inainte de a aplica produsul cu retinol.
Evitati produsele cu retinol daca aveti arsuri solare, pielea rupta sau alte iritatii ale pielii.
Utilizati SPF 30 si purtati imbracaminte si palarii de protectie solara pentru a reduce expunerea la soare.
Intrebati-va furnizorul de servicii medicale despre cel mai bun moment pentru a aplica crema hidratanta ca parte a rutinei de ingrijire a pielii.
Poate retinolul sa va dauneze pielii?

Daca utilizati retinol, va veti arde mai usor, ceea ce va poate deteriora pielea. Utilizarea unor doze mari de retinol poate fi, de asemenea, asociata cu dezvoltarea cancerului de piele. Asigurati-va ca purtati protectie solara si evitati lumina directa a soarelui (cu imbracaminte si palarie) in timp ce utilizati produse cu retinol.

Puteti combina retinolul cu alte tratamente topice pentru piele?
Da, puteti combina sau alterna retinolul cu alte tratamente topice pentru piele. Dar, deoarece multe tratamente va pot irita pielea, veti dori sa faceti acest lucru cu atentie.

Retinol si acid glicolic

Acidul glicolic este o forma de acid alfa-hidroxi care functioneaza ca un exfoliant chimic. Alternarea acidului glicolic si a retinolului ar putea functiona bine pentru a reduce aspectul petelor intunecate si a cicatricilor de la acnee. Dar ambele va pot irita pielea. Daca doriti sa incercati ambele produse, luati in considerare alternarea zilelor sau utilizarea acidului glicolic dimineata si retinol seara.

Retinolul si acidul hialuronic
Acidul hialuronic este un hidratant excelent care actioneaza prin incetinirea evaporarii apei din piele. Iti calmeaza si iti ofereaza pielea, ceea ce poate ajuta la contracararea unora dintre efectele iritante ale consumului de retinol.



Retinol si niacinamida
Niacinamida este un derivat al vitaminei B3 care poate ajuta la eliminarea acneei si la reducerea semnelor de imbatranire. De asemenea, ajuta la protejarea pielii si poate ajuta la contracararea efectelor secundare iritante ale retinolului.

Retinol si acid salicilic
Atat retinolul, cat si acidul salicilic sunt folosite pentru a trata acneea. Dar ambele pot usca si irita pielea. Uscarea excesiva a pielii poate stimula productia de sebum, agravand si mai mult acneea. Daca doriti sa incercati sa utilizati atat retinol, cat si acid salicilic, luati in considerare alternarea acestora: folositi acid salicilic dimineata si retinol seara.

Retinol si vitamina C
Vitamina C poate ajuta la luminarea petelor intunecate si la reducerea liniilor fine si a ridurilor. Retinolul incetineste descompunerea colagenului si creste elasticitatea, oferindu-va pielea care arata mai ferma si plina. Combinatia poate ajuta la uniformizarea texturii si a tonului pielii tale. Ambele produse pot provoca iritatii ale pielii, asa ca veti dori sa adaugati unul cate unul pe rand pe o perioada de cateva saptamani. Cel mai bine este sa folositi un produs cu vitamina C dimineata si sa pastrati retinolul noaptea.


Pe masura ce imbatranim, este normal sa vedem schimbari in pielea noastra. Aproape toata lumea are cosuri si riduri la un moment dat in viata. Dar exista o multime de tratamente diferite care va pot ajuta daca nu va place felul in care arata sau se simte pielea dvs. Retinolul este doar un ingredient care va poate ajuta sa va curatati si sa va ingrijiti pielea. Poate dura cateva saptamani pana cand veti incepe sa vedeti rezultate ale retinolului, iar pielea dumneavoastra poate arata mai rau inainte sa se imbunatateasca, asa ca incercati sa nu va descurajati. Incepeti incet si cresteti treptat utilizarea retinolului.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!